2013. január 25., péntek

Seoul National University Library


Nagyon elmaradtam a blogírással, de most igyekszem bepótolni mindent rövid időn belül (mondjuk 2-3 hét).
A Seoul National University Library-ben még október 25-én jártunk. Ez az egyik legtekintélyesebb egyetemi könyvtár Koreában. A Central Library a Gwanak Campus területén van (az egyetemnek van egy másik kampusza is).

A Central Library épülete

A Seoul National University Library-nak a Central Library-n kívül 7 tagkönyvtára van (Social Sciences Library, Business Library, Agriculture and Life Science Library, Law Library, International Studies Library, Medical Library és Dental Library). A könyvtárak a két egyetemi kampusz területén szétszórva helyezkednek el. A 8 könyvtárnak összesen 4,12 millió könyv, több mint 37.000 akadémiai és elektronikus folyóirat, valamint 200.000 nem-könyv dokumentum tartozik a gyűjteményébe.
Az egyetem 1946-os megalapításával egy időben hozták létre az egyetemi könyvtárat is. A koreai háború (1950-1953) idején Busan-ba költöztették, de 1953-óta ismét Szöulban várja a látogatókat. A könyvtárnak új épületet építenek, melyet a tervek szerint 2014 májusában nyitnak meg.

Tábla a bejáratnál

Nem ért már váratlanul a Central Library bejáratnál elhelyezett könyv-visszavevő automaták sora, illetve az előcsarnokban lévő könyv-kölcsönző automaták is ismerősek voltak más könyvtárakból. Természetesen nem gépesítették teljesen a kölcsönzést, az előcsarnokban könyvtárosokhoz is fordulhatnak az olvasók.

Könyv-visszavevő automaták
Könyv-kölcsönző automaták
Kölcsönző pult

Ami számomra a legérdekesebb volt, hogy a raktárak nyitottak az olvasók számára, így dokumentumok nagy része szabad polcon van.

Raktár/szabad polc
Raktár/szabad polc
Raktár/szabad polc

További érdekesség, hogy a korábbi években a CPI program könyvtárosai ide jártak nyelvórákra, illetve az egyetem egyik kollégiumában laktak (őszintén szólva, én örülök, hogy mi már nem, mert legalább együtt voltunk a többi „sorstárssal”).

Kis csapatunk a könyvtár előtt
Kampusz
Kampusz
Kampusz

3 megjegyzés:

  1. Kedves Mónika! engem is nagyon érdekel ez a munkalehetőség, amiről írsz. Felvehetném veled a kapcsolatot személyesen? Lenne pár kérdésem hozzád :)
    köszönöm előre is:
    Dóra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dóra! Jobb felül a "Magamról" résznél a "Teljes profil megtekintésé"-re kattintva, a "Kapcsolatfelvétel" résznél ott az email címem. Írj egy levelet, és válaszolok. ;)

      Törlés
  2. The expense of educational cost for the single man's projects is around 6,775 USD every year. Doing your lord's examinations at SNU isn't modest - a time of studies will cost you 4,303 USD. Also, the grants gave by the college permit to fractional inclusion of educational cost costs.

    VálaszTörlés