2012. július 18., szerda

Sűrű napok...

Tudom, hogy lógok még a Yensei Egyetem Könyvtáráról szóló bejegyzéssel, ígérem, hamarosan pótlom (még a héten, ha minden jól megy). Most viszont írnék egy rövid összefoglalót az elmúlt hetek programjairól.


Június utolsó hete óta hetente háromszor előadásokat hallgatunk az NLK-ban. Az első héten a koreai kultúrába próbáltak bevezetni minket több-kevesebb sikerrel az előadók. Nagyon érdekes dolgokat hallottam a keleti emberek (nem csak a koreaiak) gondolkodásáról, arról, hogy itt nem az egyén érdekei számítanak, hanem a közösségé. Néhol nem értek vele egyet, pl. az egyén "elnyomása" nem igazán tetszik, de persze a nyugati törtető, magának való ember sem a legjobb szerintem. Valahol a kettő közt lenne jó megtalálni az egyensúlyt.
A következő héten a koreai történelembe kaptunk bepillantást. Ezek az órák, bár érdekesek lehettek volna, az előadók nagyon elrontották. Szárazon és követhetetlenül beszéltek a történelemről, ráadásul az egyikük koreaiul tartotta az előadását, igaz volt tolmács, de a prezentáció és a kapott hand-out is koreaiul volt, így ezt sem lehetett igazán élvezni.
Július 5-én elmentünk a Seoul Global Culture and Tourist Center-be, ahol koreai hagyományos festés óra keretében készítettünk magunknak egy-egy legyezőt.
Én és a legyezőm :)
Másnap este a CPI programban részt vevő zenészek előadását hallgattuk meg a Nemzeti Színházban. Igazán meghatódtam, amikor a mongol és a kazah zenészek a saját tradicionális hangszereiken eljátszották a Monti Csárdást. Amikor a koncert végén pedig előadták Brahm-stól a Magyar táncokat, hát nem is tudtam, hova legyek örömömben. Pedig nincs is a zenészek közt magyar, de még európai sem! :)
Harával elmentünk a Gyeongbokgung (경복궁) palotába, ami gyönyörű. Remélem, sikerül majd végiglátogatni az összes palotát itt Szöulban. :)
Gyeongbokgung palota

A király pihenőhelye

Múlt héten már végre elkezdődtek a koreai könyvtárakról szóló előadások. Mint kiderült, itt is hasonló problémákkal küzdenek, mint mi otthon (hogyan csalogassuk be az olvasókat a könyvtárba, egyáltalán mi a szerepe a könyvtáraknak a 21. században, hogyan rendszerezzük a tudást, mivel lehet elősegíteni az egységes katalogizálást ez által egy közös adatbázis építését, stb.). Aminek azt hiszem érdemes lesz utánanéznem az a KORMARC, a MARC szabvány koreai változata.
Július 12-én ellátogattunk a Yeosu Expo-ra. Fantasztikus kirándulás volt, csak nagyon rövid, sajnos nem sikerült végigjárni a pavilonokat.
Az akváriumban

A könyvtáros csapat az Expo kabala-figurái előtt :)
És mi várható a következő hetekben? Éppen ma kaptuk meg a beosztást! Jövő héttől az NLK különböző szervezeti egységeinél töltünk egy-két napot, hogy megismerjük a munkájukat, valamint készítenünk kell  egy poszter prezentációt a saját országunkról, könyvtárunkról, egy közelgő könyvtáros konferenciára.
A nyelvóráinknak augusztus 29-én vége lesz (és jövő héten lesz egy "évközi" vizsga, kérek szépen erőteljes szurkolásokat hétfőre és keddre), majd csak október 7-én folytatódnak. Augusztus 23-tól szeptember 7-ig pedig a könyvtárba sem kell mennünk, szabadságot kapunk. :)
Szeptember 12-től 14-ig pedig a Jeju szigetre megyünk kirándulni a CPI-sekkel.
Úgy érzem, a következő hónapokban sem fogok unatkozni. :)

4 megjegyzés:

  1. Ez a KORMARC engem is érdekel, a ScienceDirect-en találtam egy cikket, holnap a munkahelyemen majd tán meg is tudom nézni, majd elküldöm neked is. Ez a szünet, jó ötlet, kicsit össze tudjátok szedni magatokat :) Szurkolok a vizsgához!

    VálaszTörlés
  2. Azt a cikket én is megtaláltam, csak nem tudom letölteni. :(
    Úgyhogy megköszönöm, ha átküldöd! :)

    VálaszTörlés
  3. Remélem, Jeju tetszeni fog :). Nagyon szép!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Én is remélem. :) Már nagyon várom! :)

    VálaszTörlés