2012. augusztus 12., vasárnap

Yonsei University Library – the First & the Best

Már régóta adós vagyok ezzel a bejegyzéssel, hiszen június 28-án voltunk a Yonsei Egyetem könyvtárában.

A Yonsei Egyetem az egyik legrégebbi magánegyetem Koreában, 1885-ben alapították keresztény misszionáriusok. Ma ez az egyik legjobb egyetem Szöulban, 2012-ben az Ázsiai felsőoktatási intézmények közt a 12. legjobb lett, 2011-ben pedig a világ 129. legszínvonalasabb egyetemévé nyilvánította a QS World University Rankings. (Forrás: Wikipedia – Yonsei University)


Az egyetem könyvtárát 1915-ben alapították. 1979-ben a Központi Könyvtár új épületébe költözött. 2008-ban a könyvtár elnevezése Yonsei Egyetemi Könyvtárra módosult és kibővítették egy új épülettel is, ami a Yonsei Samsung Könyvtár nevet kapta. A Központi Könyvtár épületében van a nyomtatott dokumentumok nagy része, a Samsung épületben pedig a Multimédia Center, a számítógépes kabinetek, és a különböző méretű tanulószobák, termek kaptak helyet. Mi ide a Samsung épületbe mentünk el.
A Yonsei Samsung Könyvtár épülete
Yonsei Samsung Library

Egy számtógépes kabinet
A Samsung könyvtár a legmodernebb technikával van felszerelve. Rengeteg számítógép áll az olvasók rendelkezésére, melyekre előre kell időpontot foglalni, amit bárki megtehet az olvasójegye (diákigazolványa) segítségével. Van egy Global PC Island nevű rész 6 számítógéppel, melyeket 6 különböző nyelven lehet használni (angol, kínai, japán, orosz, francia és német), ezt a részt a külföldi és idegen nyelvet tanuló diákok részére alakították ki. Továbbá vannak kifejezetten e-book-ok olvasására használható számítógépek is.

A Petőfi Népe 2012. június 28-i száma
Az újságokat, folyóiratokat elektronikus formában feltöltik az ezek olvasására szánt érintőképernyős gépekre. Számomra az egyik legnagyobb meglepetés az volt, hogy a magyar újságok közt megtaláltam a Petőfi Népe aznapi számát! Délután 4 óra körül volt ez, tehát otthon reggel 9 óra volt ekkor, és a Petőfi Népe nem országos, csupán Bács-Kiskun megyei regionális lap (mivel kiskunfélegyházi vagyok, így nekem ez különösen nagy jelentőséggel bír). Gondolom más külföldi napilapok is ilyen hamar olvashatók a könyvtárban.


Elektronikus fali üzenőtábla
A másik lenyűgöző berendezés az elektronikus falitábla volt, amelyre az olvasók az interneten tölthetnek fel üzeneteket, amiket bárki láthat a könyvtárban (elveszett és talált tárgyak, események, meghívók, bármi, ami egy hagyományos üzenő táblára is kikerülhet). Lehet személyes üzeneteket is írni, amiket csak adott emberek olvashatnak, akik az olvasójegyük segítségével tuják előhívni ezeket.



Nyelvtanuló "kapszulák"
Az olvasók rendelkezésére bocsátott számítógépeken kívül elkülönített helyet biztosítanak a saját laptoppal érkezőknek, akik így nyugodt körülmények közt tudnak tanulni, kikapcsolódni. Vannak továbbá nyelvtanuló „kapszulák” is. Ezekben az egyszemélyes kis fülékben van lehetősége az idegen nyelvet tanulóknak a hanganyagok hallgatására, a kiejtés gyakorlására.




A legkisebb, 5 fős tanuló szobák
Különböző méretű tanulószobák és termek is vannak. A legkisebbek 5 fősek, de vannak 10-15 főre tervezettek, sőt több embert befogadni képes nagy előadótermek is. A legkisebbtől a legnagyobbig mindegyik fel van szerelve számítógéppel, kivetítővel, táblával, kényelmes székekkel, asztalokkal.

Nagyon érdekes lenne számomra, ha ezeken a külsőségeken túl a könyvtár működésébe, a könyvtárosok munkájába is bepillanthatnék. Annál is inkább, mert a Yonsei-en is Aleph-et használnak (akárcsak mi az ELTE-n), és érdekel, hogy ők milyen megoldásokat alkalmaznak ebben a rendszerben (arról nemi s beszélve, hogy más ExLibris termékek is használatban vannak náluk), viszont az igen sűrű napi beosztásom miatt valószínűleg nem lesz erre alkalmam.

Végül itt a könyvtár promóciós videója:

3 megjegyzés:

  1. csak bámulok és iszom minden szavad, annyira izgalmas még olvasni is, klassz lehet ott :)

    VálaszTörlés
  2. ja, amikor rendszert választottunk, meg is néztem ezt a videót:
    http://www.youtube.com/watch?v=rLbVIZZ5OoI
    és a háttérről, hogy milyen ExLibris cuccokat használnak:
    http://igelu.org/wp-content/uploads/2010/09/1012_Lee.pdf
    és persze a szlogenjük nekem is nagyon tetszik, elég is lenne ELTE küldetésnek :-)

    VálaszTörlés
  3. Józsi: ha tudnám, lájkolnám a hozzászólásod. :)
    Amikor a könyvtárban voltunk, még nem tudtam, hogy ők is ExLibris termékeket használnak, nem is könyvtáros vezetett minket körbe, hanem egy diák, aki nem tudta megmondani, hogy milyen IKR-ük van. Itthon néztem meg az ismertető füzetükben, meg persze megtaláltam ezt a videót is. Kíváncsi vagyok, hogy itt mikor vezetik be az Alma-t (már, ha egyáltalán áttérnek rá, de kinézem belőlük), ha még addig, míg itt vagyok, lehet, hogy valahogy megoldom, hogy megnézhessem. :)

    VálaszTörlés