2012. szeptember 7., péntek

LG Sangnam Library - egy könyvtár könyvek nélkül


Augusztus 23-án látogattunk el az LG Sangnam Library-ba, ami egy meglehetősen furcsa hely. Az épületről ránézésre nem mondaná meg senki, hogy egy könyvtár működik benne. Bár a könyvtár nem is igazán a megfelelő kifejezés erre az intézményre, hiszen könyvek csak lapjaikra darabolva, használhatatlanul a raktárban vannak az épületben. Mégis miért olyan különleges ez a hely?
LG Sangnam Library

A könyvtárat 1996-ban alapították Korea első digitális könyvtáraként. Tehát már eleve nem azért jött létre, hogy a könyveket fizikai valójukban szolgáltassa az olvasóknak. Hmm.... talán pontosabb kifejezés lenne a tudástár.

Három fő szolgáltatást nyújt a felhasználóknak az intézmény.
  1. LG ELIT (Electronic Library Information Tour) - egy olyan egyedi fulltext adatbázis, melyben egyetemi előadásoktól kezdve a tanulmányokig, cikkekig minden megtalálható a technika és tudomány területéről. Az LG ELIT tagja lehet bárki, akit érdekel a tudomány és a technika, a felhasználók többsége egyetemi professzor illetve a diákok.
  2. LG ScienceLand - egy portál kifejezetten az ifjúságnak. Ezen a felületen gyűjtenek össze minden tudományos információt, ami érdekelheti a gyerekeket, és olyan formában szolgáltatják, ami felkelti a fiatalok érdeklődését, és nem utolsó sorban szórakoztató is. Az egyik legnépszerűbb szolgáltatás a „Science Songs”, mely rövid, zenés animációkat takar, a dalszövegek természetesen tudományos témákról szólnak.
  3. LG DTB (Digital Talking Book) - 2005-ben indult ez a szolgáltatás, melynek célja, hogy a rendelkezésre álló információk a hátrányos helyzetűek, elsősorban látássérültek számára is elérhetőek legyenek. Az audio könyvtár dokumentumait a felhasználók az interneten, vagy mobiltelefonon keresztül bárhonnan elérhetik, és meghallgathatják. Az LG kifejlesztett egy speciális mobiltelefont kifejezetten a látássérültek részére, melyre előre feltelepítették a szövegfelolvasó szoftvert, valamint a könyvtár eléréséhez szükséges alkalmazást. A telefont kereskedelmi forgalomban nem lehet kapni, csak azok vásárolhatják meg (vagy kaphatják meg ingyen? - erre sajnos már nem emlékszem pontosan), akik bizonyítani tudják fogyatékosságukat. Az LG DTB-ről a TMT-benis jelent meg cikk még 2008-ban.
A könyvtár épületén belül van egy előadóterem, valamint két projektszoba, amikben az egy-egy nagyobb feladaton dolgozó csoportok nyugodt körülmények közt tudnak a munkára koncentrálni, ezeket a szobákat nem csak a könyvtár dolgozói foglalhatják el, sőt kifejezetten a „külsősök” számára tartják fenn őket. A felhasználók részére számítógépek is állnak rendelkezésre, melyeken elérhetőek a könyvtár szolgáltatásai, és természetesen minden egyéb funkció is, ami egy számítógéptől elvárható.
Az épület eredetileg lakóháznak épült, a tetőteraszról gyönyörű kilátás nyílik a közelben lévő Changdeokgung palotára (valamint a szomszédos lakóházra - hogy ez mennyire gyönyörű, döntse el mindenki maga).
A Changdeokgung palota épületeinek teteje


A szomszéd ház és udvara


2 megjegyzés:

  1. Kedves Mónika! Csak azt szeretném mondani, hogy élvezettel olvastam el a blogod elejétől a végéig, és persze várom a további bejegyzéseket. Főleg a könyvtárakról szóló beszámolóid szeretem, az új technológiai megoldások engem is ámulatba ejtenek. Remélem, hogy sok új ötlettel térsz majd vissza az ELTE Egyetemi Könyvtárba, sőt, valamelyik könyvtári szaklapba is írsz majd Best Practice gyűjteményt. ;-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Habosvilla! Örülök, hogy tetszik a blog. :)
    Igyekszem valahogy rendszeresíteni a bejegyzések írását, de ez sajnos idő hiányában igen nehezen megy, pedig jó pár téma vár még kifejtésre, illetve további könyvtárbemutatók. Cikk írását is fontolgatom, de erre majd csak a hazaérkezésem után lesz lehetőségem.
    Ha bármi kérdésed van, vagy kommentelhetnéked támad, ne tartsd vissza magad. ;)

    VálaszTörlés