2012. október 14., vasárnap

National Library for Children and Young Adults

A könyvtáros tréningünk keretében szeptember 17-ét és 18-át a National Library for Children and Young Adults-ban töltöttük. Először kicsit furcsállottam, hogy teljesen külön van egy nemzeti könyvtár a gyerekeknek, de igazából ennek megvan az az előnye, hogy az épületet kifejezetten a gyermekek igényei szerint lehetett kialakítani, mind külsőleg, mind belsőleg színesebb, vidámabb, csalogatóbb a fiatal korosztály számára. A könyvtár épülete néhány metrómegállónyira van az NLK-tól, Gangnam városrészben.

A Nemzeti Gyermekkönyvtár épülete
A Nemzeti Gyermekkönyvtár létrehozásának tervezését 2004-ben kezdték el az NLK munkatársai, majd 2006-ban nyitották meg a látogatók előtt. A könyvtárban közel félmillió dokumentum áll az olvasók rendelkezésére.

A könyvtár előterében

Különböző gyűjteményekbe rendezték a dokumentumokat, úgy mint:
  • Gyermekkönyvek: itt az általános iskola alsó tagozatába járó, és náluk fiatalabb gyerekeknek vannak könyvek. A dokumentumok főleg képeskönyvek. A gyűjtemény területén van egy „Mese Szoba”, ahol nyugodtan olvashatnak a gyerekek, vagy felolvasásokat tartanak nekik, ill. található még itt egy „Képeskönyv Világ” is, ahova a kisebb gyerekeket és szüleiket várják (egészen csecsemőkortól), kifejezetten nekik készült könyvekkel.
  • Idegen Nyelvű Gyermekkönyvek: mint a gyűjtemény neve is mutatja, itt főleg idegen nyelvű könyvek vannak (kínai, japán, mongol, vietnami  filippínó, angol, német, spanyol, olasz), valamint az általános iskola felső tagozatába járó gyerekek a koreai nyelvű könyveket is itt találhatják meg.
  • Fiatal Felnőttek Gyűjteménye: vagyis a „tinibirodalom”. Regények, szakkönyvek, szótárak, mindenféle témában, ami az ifjúságot érdekelheti. Főleg koreai, de angol nyelvű dokumentumok is vannak itt.
  • Multimédia Terem: ebben a helyiségben lehet használni a különböző elektronikus dokumentumokat, internetet, elektronikus könyvtárat. Több számítógép is áll az olvasók rendelkezésére, de természetesen saját laptoppal is le lehet ülni. Továbbá itt kapott helyet az „Interaktív Mese Szoba” is (erről kicsit lejjebb írok bővebben)
  • Kutató Terem: ez a gyűjtemény elsősorban a koreai gyermekirodalmat kutató felnőtteket várja. Három híres koreai gyermekkönyv-író hagyatéka is megtalálható itt (Socheon Kang, Honggeun Park, Seokjoong Yoon), valamint gyermekkönyvek Észak-Koreából, ill. gyermekirodalommal foglalkozó folyóiratok.

Interaktív mese

Interaktív Mese Szoba:
Az itt vetített mesének a gyerekek ténylegesen a szereplői lehetnek. Az egyik teremben megy a vetítés a gyereksereg egyik felének, a szomszédos teremben pedig a vállalkozó szelleműek egy kamera segítségével belecsöppennek a történetbe. Ők is ugyanígy látják magukat a kivetítőn. A mese a Három kismalac. Ahhoz, hogy haladjon a történet, különböző feladatokat kell megoldani (almát szedni a fáról, „megenni” a piknikhez előkészített ételeket, tüzet rakni a kandallóba), ezeket egy Kinect-hez hasonló kütyüvel tudják megcsinálni a gyerkőcök.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm az érdekes beszámolót, jó lenne a gyerekeknek itthon is ilyet csinálni....de ez egyenlőre csak álom...

    VálaszTörlés