2012. november 17., szombat

National Library for Peoples with Disabilities

Szeptember 20-át a National Library for Peoples with Disabilities-ben töltöttük, vagyis a Fogyatékkal Élők Nemzeti Könyvtárában. Ez az intézmény a Nemzeti Könyvtár fő épületében kapott helyet, a földszinten, így a mozgás- és látássérültek számára is könnyen megközelíthető.

National Library for Peoples with Disabilities


A könyvtár kialakításánál szem előtt tartották a fogyatékkal élő emberek igényeit. A kerekesszékkel közlekedők miatt nagy terek vannak, nincsenek küszöbök, a számítógép asztalok állítható magasságúak. A látássérültek tájékozódását a padlón lévő vezető vonalak könnyítik meg. A hallássérültek pedig a falakon lévő elektronikus kijelzőkről tájékozódhatnak a záróra közeledtéről (amit hangosan bemondanak 10 perccel a zárás előtt), illetve egyéb eseményekről, pl. ha tűz ütne ki a könyvtárban, mivel nem hallják a figyelmeztetést, a kijelzőn olvashatják az épület elhagyására felszólító üzenetet.

Belső tér
Elektronikus kijelző a falon

Állítható magasságú számítógépasztalok

Természetesen vannak további berendezések is, amik megkönnyítik a könyvtár használatát: könyvlapozó gép a mozgássérülteknek, nagyító és olvasó szoftver a látássérülteknek, szoba rezgő kanapéval, ahol a hallássérültek nézhetnek dokumentumfilmeket (a kanapé rezgése segíti a hangok érzékelését), valamint videotelefon is rendelkezésre áll, így jelbeszéddel könnyen tudnak kommunikálni.
Önkéntesek is segítik a fogyatékkal élők könyvtárhasználatát, pl. felolvasnak a látássérülteknek, segítenek nekik dokumentumokat keresni, stb. Az önkénteseknek természetesen el kell végezni egy tanfolyamot, ahol megtanulják, hogyan kell viselkedni a fogyatékkal élőkkel. Ez nem olyan magától értetődő, mint elsőre tűnik, pl. a látássérültek vezetése nem csak annyi, hogy megfogjuk a kezüket, és magunk után húzzuk őket. A látássérült ember a vezető könyökét fogja meg, szorosan mögé áll, a vezetőnek pedig el kell mondania, hogy merre mennek, milyenek a terepviszonyok, éppen lépcső következik, felfele, vagy lefele mennek-e, stb. Mi is kipróbáltuk milyen is ez vezetőként, és egy szemmaszk illetve bot segítségével látássérültként is, hát.... nagyon nem volt egyszerű.

Könyvlapozó gép

Tévénéző szoba z

A könyvtár megközelítése nem olyan egyszerű egy fogyatékkal élő számára, így nekik lehetőségük van arra, hogy előre bejelentkezzenek, megmondják, hogy mikor és hova érkeznek (legközelebbi metró- vagy buszállomás), és az adott időben elmegy értük egy alkalmazott a könyvtár fogyatékkal élők számára fenntartott kisbuszával. A könyvtárosok közt van hallássérült is, aki jeltolmácsként is segíti az olvasókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése