2012. december 9., vasárnap

National Library in Sejong City


A mai könyvtárbemutató különlegessége, hogy egy olyan intézményről szól, amit még meg sem nyitottak.

A könyvtár látványterve


Sejong City a Koreai Köztársaság új közigazgatási központja lesz. Építését 2006-ban kezdték meg. A várost 2012. július 2-án nyitották meg. 2015-ig 36 kormányzati szerv költözik ide. A tervek szerint lakossága 2030-ra 500.000 fő lesz.
A National Library in Sejong City tervezése a National Library of Korea egyik osztályának a feladata (The National Library of Korea in Sejong Opening Team). A könyvtáros tréning folyamán erre az osztályra is ellátogattunk, ahol megtudtuk, hogy a könyvtár építését idén kezdték el, nyitását 2014-re tervezik (milyen mázlisták lesznek két és múlva a CPI könyvtárosok, elmehetnek majd oda).
Arról sajnos nincsenek információim, hogy ez lesz-e majd a Nemzeti Könyvtár, vagy csak „fiókkönyvtárként” fog működni azzal az elsődleges feladattal, hogy a hivatalnokokat kiszolgálja. Minden esetre már az új kormányzati központ építése is nagyon érdekes tény. A könyvtár pedig a látványtervek alapján igazán szép lesz, és ahogy a koreaiakat ismerem, telis-tele a legújabb elektronikai kütyükkel, és mindennel, amivel ki lehet elégíteni a 21. századi olvasók igényeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése