2012. június 20., szerda

CPI - Cultural Partnership Initiative

Addig oké, hogy én mindig csak CPI-ként emlegetem, de mégis mi a fene ez az egész program, és hogy kerültem ide? Gabriel tegnapi kérdése után tudatosult bennem, hogy talán nem is oldottam még fel ezt a mozaikszót. Visszanéztem a bejegyzéseket, és tényleg. :P

Szóval a CPI a CulturalPartnership Initiative program rövidítése. A programot a Korai Köztársaság Kulturális-, Sport- és Turisztikai Minisztériuma szervezi 2005 óta. Minden évben a Minisztériumhoz tartozó intézmények várják Ázsiából, Afrikából, Dél-Amerikából és Kelet-Európából a Korea iránt érdeklődő és/vagy vállalkozó kedvű fiatalokat. A CPI célja, hogy az itt töltött 6 hónap alatt megismertesse a résztvevőkkel Koreát, a kultúrát, a nyelvet, a népet, mindent. Persze miután hazatérünk, nekünk is tovább kell adni valamit az itt tanultakból az otthoniaknak. :)

A résztvevők egy része

Hanbok-ban, vagyis a hagyományos koreai viseletben :)

Azon túl, hogy elmélyedünk Korea felfedezésében, a fogadó intézményeknél dolgoznunk is kell. Ez általában abból áll, hogy az előadóművészek, illetve a látványos dolgokat alkotók (színészek, táncosok, zenészek, képzőművészek) performanszokat készítenek, illetve kiállítást rendeznek, akik pedig nem látványos dologgal foglalkozunk (pl. mi könyvtárosok) kutatást végzünk a saját szakterületünkön, persze valami Koreához kapcsolódót. De a könyvtárról, és az ottani programokról a következő bejegyzésben írok majd. ;)

A CPI keretében, ahogy az előző posztban is írtam, 200 óra korai nyelvleckét kapnak a résztvevők, a könyvtárosok 400-at. Számunkra azért van több óra, hogy jobban meg tudjuk érteni a koreaiakat, a kultúrát, az itteni könyvtári rendszert. A nyelvkurzuson túl lesz két kirándulás is, az egyik júliusban a Yeosu Expo-ra, a másik szeptemberben a Jeju-szigetre. Ezeken kívül több kulturális programot is szerveznek nekünk (ezekről majd menet közben írok, mert még fogalmam sincs, pontosan mik, és mikor lesznek).

Videó a Yeosu Expo-ról

Hogyan kerültem ide?
A Koreai Nemzeti Könyvtár (az én fogadóintézményem) küldött egy meghívó levelet többek közt az ELTE Egyetemi Könyvtárba is, a főnökeim pedig úgy gondolták, hogy ez egy nagyon jó lehetőség számomra. Most már én is így gondolom. :) Elküldtem a jelentkezést, kiválasztottak, és most itt vagyok. Ennyire egyszerű.
Persze úgy is be lehet kerülni a programba, ha nem kap az ember munkahelye meghívólevelet. A CPI hivatalos oldaláról minden évben letölthető az aktuális jelentkezési lap, valamint közvetlenül is fel lehet venni a kapcsolatot a fogadó intézményekkel.

Öhm.... kihagytam valamit? Kérdezzetek bátran! :)

2 megjegyzés:

  1. Én is szívesen kimennék, ha lenne valami rövidebb progijuk. :)

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy valami nyári egyetemet kéne nézned akkor. A Kyung Hee-n pl. ma volt a megnyitója a nyári nyelvkurzusoknak, amire nem csak mi, CPI-sek járunk majd, hanem más külföldi diákok is. ;)

    VálaszTörlés