2012. június 26., kedd

The National Library of Korea


A Koreai Nemzeti Könyvtárat 1945-ben alapították. Jelenlegi helyére 1988-ban költözött, a Nemzeti Digitális Könyvtár épülete pedig 2009 óta várja a látogatókat. Az állományban lévő dokumentumok száma meghaladja a 8,5 milliót. A könyvtár 2006-ban kapcsolódott be a CPI programba, azóta minden évben 4 külföldi könyvtárost várnak.

A főépület

Az itt töltött 6 hónap alatt a korábban már említett 400 óra koreai nyelvkurzuson túl megismerkedünk a koreai történelemmel és kultúrával is, valamint a koreai könyvtári rendszerrel. Ez utóbbi mélyebb tanulmányozása végett havonta legalább két könyvtárat látogatunk meg majd. Az első látogatásra a héten kerül sor, a Yeonsei Egyetem könyvtárába megyünk, ami az egyik legnagyobb egyetemi könyvtár Koreában. A tréningünk egészen szeptember végéig fog tartani, októbertől pedig a saját kutatási témánkkal kell foglalkoznunk, amiről novemberben prezentációt is be kell mutatnunk. Az én témám az Aleph (az ELTE-n használt) integrált könyvtári rendszer összehasonlítása az NLK-ban használttal. De nagyon érdekel az itteni könyvtári szervezet is, úgyhogy a könyvtárlátogatások során is oda fogok figyelni erre, illetve remélem, hogy a tréning folyamán is lesz erről előadás.

A Nemzeti Könyvtárat június 14-én mutatták meg nekünk. A Digital Library-ban kezdtünk, ami egyből belopta magát a szívembe. Tudni kell rólam, hogy van némi kocka beállítottságom. :) Odáig vagyok a modern számítógépekért, digitális dolgokért. Jó, persze felhasználói szinten, de akkor is. Hát, a Digital Library nekem maga a Mennyország! Olyan kütyük állnak az olvasók rendelkezésére, amik számomra a sci-fi-ket idézik. Pl. több érintőképernyős panel is van a könyvtárban, az egyiket újságolvasásra használhatják, a másikon bele lehet lapozni a digitalizált könyvekbe, a harmadikon számítógépet foglalhat magának a látogató.... Több, mint 400 számítógép várja az információra éhes közönséget, ezeken kívül, ha valaki a saját, wifi-t fogni képes eszközét hozza, kényelmes helyet biztosítanak neki is. Valamint teljesen felszerelt videó- és audio stúdió is az olvasók rendelkezésére áll, persze a használatukhoz el kell végezni egy több órás tanfolyamot, de ez után ingyen lehet itt felvételeket készíteni. A Digital Library-ban adnak helyet az egyéni, vagy a csoportos tanulásra vágyóknak is. Vannak külön kis kutató helyiségek, szemináriumi termek, közösségi terek.

A Dibrary fogadócsarnoka
Információs panel
Panel számítógép foglaláshoz
Panel a média gyűjtemény böngészéséhez
Újságolvasás
Számítógépek és olvasók
Videó stúdió
Audio stúdió

A fő épületben van a nyomtatott állomány. A dokumentumokat helyben használhatják az olvasók, természetesen ki kell kölcsönözni őket, amit saját maguk tudnak elvégezni az erre a célra szolgáló gépeken. Erről a részről nem tudok olyan ódákat zengeni, mint a Digital Library-ről, egyrészt, mert itt sokkal kevesebb időt töltöttünk, másrészt nem sokban különbözik egy megszokott könyvtártól.

Cédulakatalógus
Kölcsönző gép











Nos, ebbe a gyönyörű épületbe járok én majd' minden nap. :)
Nem fotóztam le, de van még egy szárnya a könyvtárnak, ahol oktatásokat tartanak. Néhány koreai kultúra előadásunk ott van, más órák a főépületben.

2 megjegyzés:

  1. Gondoltam, csak bekukkantok és átfutom, de magába szippantott a leírásod. meg a fotók. Micsoda terminál!! Zseniális!!!!
    *.*

    VálaszTörlés
  2. Engem is izgatnak a modern felhasználói lehetőségek. Szuper ez a digitális könyvtár!! :) Múlt héten volt alkalmam megcsodálni az online Encyclopaedia Britannica iPaden való alkalmazását is. Bizony vannak 'csodák'! :)

    VálaszTörlés