2012. november 21., szerda

National Assembly Library

A National Accembly Library-t még szeptember 25-én látogattuk meg. A könyvtár az országgyűlési „negyed”-ben található, ahol egy külön épületet kapott.

National Assembly Library

A könyvtárat 1952-ben alapították Busan-ban, ami a koreai háború (1950-1953) miatt akkor a főváros volt. Szöulba 1975-ben költözött. A könyvtár elsősorban az országgyűlés tagjait szolgálja ki, de 1998 óta nyilvános könyvtárként is működik, 18 év fölött bárki beiratkozhat. Állományában közel 5 millió dokumentum van.
Számomra a legérdekesebb az Észak-Koreai gyűjtemény volt. Itt Észak-Koreában megjelent dokumentumok vannak, gyermekkönyvektől kezdve a számítástechnikáig mindenféle témában. Rögtön kezembe is akadt egy könyv, ami a Windows XP használatát mutatja be.
Az XP könyv borítója
Az XP könyv belülről
Ugye milyen érdekes? A borító, a papír és a tipográfia miatt, ha nem tudnám, hogy az XP-ről van szó, azt mondanám, hogy a 60-as években készült könyvet tartok a kezemben. Meg is kerestem a könyvben a kolofont, hogy megnézzem a megjelenési évet. Na, itt ért igazán nagy meglepetés:
Az XP könyv kolofonja
2006-ban adták ki!
A könyvtár egyébként hozta a "szokásos" koreai színvonalat: elektronikus újságolvasó gépek, remekül felszerelt számítógépes kabinet rengeteg géppel, illetve asztalokkal saját laptop használathoz, kölcsönző automaták, stb.
A gyors könyvtártúra után átsétáltunk az országgyűlés épületébe, ahol megnéztük, hogy hol üléseznek a politikusok.

Az ülésterem
Az országgyűlés épülete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése